volg ons
deel deze pagina

Welkom in het logboek van Scouting Hanckema.

Op deze pagina delen wij activiteiten en gebeurtenissen met een bijzonder randje.

 

22 April 2023 - Klusdag

Op 22 april 2023 was er een grote klusdag voor de gehele groep.
Vele ouders en kinderen hebben flink geholpen met allerhande klusjes in en om het gebouw.

Zo is er oa:

- een overkapping gerelealiseerd bij de vuurplaats
- gesnoeid en onkruid verwijderd
- alle ramen binnen en buiten gewassen
- keuken schoongemaakt
- lekkage aan het gebouw verholpen

En als klap op de vuurpijl hebben ze een oud tegelpad langs de ijsbaan weer zichtbaar gemaakt!

De grootste dank aan een ieder die meegeholpen heeft!
De foto's zijn op de bekende socials terug te vinden.

 

Februari 2023 - World Scout Jamboree

Eind juli vertrekken er een aantal van onze scouts naar Zuid-Korea voor het avontuur van hun leven. World Scout Jamboree!
Dit is een evenement dat eens in de 4 jaar wordt gehouden en steeds op een andere plek in de wereld. In augustus 2023 strijkt het tweeweekse evenement neer in Saemangeum, in Zuid-Korea.
Tijdens dit evenement komen er 50.000 scouts uit zo'n 150 verschillende landen bij elkaar.

Lees het volledige artikel op:
https://destreekkrant.nu
Week 07 - 14 februari 2023

 

14 januari 2023 - Boerenkoolmaaltijd

De start van een nieuwe traditie, nou ja een nieuwe.... binnen de scouting wereld een wel bekend en terug komend item ieder jaar maar voor Hanckema de eerste keer. DE BOERENKOOLMAALTIJD!!  's Morgens om 10.00 is de schilploeg gestart met het schillen van 35 kilo aardappels!! Na een lunch met alle harde werkers is er gestart met koken om rond 17 uur voor 75 personen boerenkool klaar te hebben staan zodat de ouders en jeugdleden bij de aankomst konden genieten van al dit lekkers. 

De boerenkoolmaaltijd werd geopend door onze voorzitter Jerke. Na het openingswoord heeft Jerke de andere bestuursleden geinstalleerd. Na de installatie werden Dick en Ineke, voor jullie wel bekend als Pake en Beppe geinstalleerd tot erelid. Dit omdat Dick en Ineke altijd klaar staan voor onze verening. Als laatste werden er nog 4 eretekens uitgereikt. De eretekens zijn uitgereikt vanwege de tomeloze inzet voor onze vereniging. De gelukkigen die de eretekens in ontvangt mochten nemen waren, Janneke van Doorn, Sebastiaan de Jong en Koert-Wiebe en Fokje Smeenge.

Na dit alles kon er gegeten worden. De langere rij ouders en jeugdigen schoven langs het buffet waar ieder naar wens zijn bordje vol kon laten scheppen. Als toetje kregen we allemaal een lekker ijsje.

Na het eten was het tijd om de strijd met elkaar aan te gaan. Bij binnenkomst kreeg iedereen een stukje van een ansichtkaart. Door deze bij elkaar te puzzelen kwam je er achter met wie je een team zou vormen. Per team werden er verschillende spelletjes gespeeld. Hierbij kan je denken aan:"Een zo hoog mogelijke kapla toren bouwen, bekers flippen, bekertorens bouwen, pingpongen tot kaartenhuizen bouwen waarbij ieder maar 1 hand mag gebruiken". Het leverde leuke en lachwekkende foto's op. 

Deze grappige en herinneringende foto's zullen we vast volgend jaar terug zien in de reeds verzamelde collectie die nu voorbij kwam op het grote scherm.... ruim 1500 foto's !

Al met al was het een gezellige maar vooral geslaagde middag/avond. en zeker voor herhaling vatbaar!!

Dit alles is mede mogelijk gemaakt door de Esborg in Roden!!

 

26 november 2022 - Ouder-Scout hike!

Vandaag gaan we met de scouts (en hun ouder(s)/broer(tje)/zus(je)) naar Appelscha om een hike te lopen.
 
Wendy en Koert-Wiebe hebben een fantastische hike uitgezet van ca 10 km. Bij deze tocht moeten de scouts goed kijken waar de foto's genomen zijn, zodat ze de juiste route kunnen vervolgen.
Om het extra uitdagend te maken hebben ze niet simpelweg links/rechts gezegd, maar hebben ze er een aanwijzing van gemaakt. De route kan worden aangegeven door mensen, door een knoop of toch door nog een andere aanwijzing?
Halverwege is er een post met voor iedereen een lekkere kop soep en wat te drinken. Hierna is er weer genoeg energie om de route te vervolgen. En zo niet.... tja...
 
Gelukkig is iedereen weer veilig bij de auto gekomen, en hebben we uitstekend genoten!
 

 

25 september 2022 - Jarith van de Hoef en Koert-Wiebe Smeenge voltooien succesvol de Gilwell training.

Jarith van de Hoef en Koert-Wiebe Smeenge hebben als teamleiders van de Explorers en de Scouts deelgenomen aan de Gilwell-Training. Met het succesvol voltooien van deze hoog aangeschreven cursus hebben beide heren de Gilwell das en de Wood Badge verdiend. Een onderscheidingsteken bestaande uit twee houten kralen ( ook wel Klompjes genoemd) aan een leren veter zijn dan ook zeker iets om trots op te zijn. Daarmee zijn beide heren de eerste twee die in het korte bestaan van scouting Hanckema een Gilwell training succesvol hebben afgerond.

Wat is de Gillwell-training?

De Gilwell-training bestaat al sinds 1919, en wordt sindsdien wereldwijd uitgedragen. In Nederland hebben er meer dan 500 Gilwell-trainingen plaatsgevonden. Gilwell is een avontuur waarin je samen met andere scouts stilstaat bij jezelf en jouw rol in een team of groep. Tijdens de training oefen je het ontwikkelen van nieuw gedrag of het versterken van je kwaliteiten, maar ook na de training ga je hiermee aan de slag. Dit wordt dan je persoonlijke leerdoel. Thema’s die regelmatig terugkeren in de leerervaringen van Gilwell-deelnemers zijn o.a. zelfsturend vermogen, uitdrukkingsvaardigheid (assertiviteit), leidinggeven, functioneren in teamverbanden en ontwikkelingsgerichtheid (zelfinzicht).

Gilwell is een unieke ervaring! Het is groeien als Scoutingleidinggevende (of bestuurder), zodat je achteraf trots kunt zijn op je welverdiende Gilwell-kralen.

Jarith en Koert-Wiebe mogen dus ook zeker trots zijn op het voltooien van de training en we hopen dat zij tijdens het vrijwilligerswerk als teamleiders van de Explorers en scouts, maar ook in de rest van hun leven, veel baat zullen hebben bij de opgedane kennis en ervaringen.

 

10 september 2022 - Overvliegen

Vandaag is voor een aantal jeugdleden een grote dag. Zij gaan overvliegen naar de voor hun volgende speltak. Het leidingteam heeft met hulp van een aantal vrienden van de groep op vrijdag een mooie hindernisbaan gebouwt, deze moet vandaag getrotseerd worden door de overvliegers.

In de ochtend openen we met de hele groep, waarna er bij elke overvlieger even stil wordt gestaan met een kleine anekdote. Daarna is het voor de welpen zover om over te vliegen naar de scouts. Aan het begin van de baan staan Jasmine, Amber, Daan, Simon Levi, Roos, Finn, Marit , Silvan en Julia klaar, onderweg moeten ze nog een opdracht doen, ieder in hun eigen kleur. Nadat ze aan het einde een touwtje hebben doorgebrand worden ze welkom geheten binnen de scoutsgroep.

Met elkaar genieten we van een lunch, mede mogelijk gemaakt door "Friet en Zo"

In de middag staat de scouts aan het begin van de baan. Nu gaan Stern, Layla Lynn, Xiander, Merijn, Arianne, Nila en Lauwrens laten zien dat zij er aan toe zijn om over te vliegen naar de explo's. Onderweg verzamelen ze alles een een vuurtje te maken en een marshmallow te rooster, maar dit alles wel in groepverband, want ze zitten wel aan elkaar vast. Dit levert hylarische beelden op, maar ze leggen het allemaal goed af. Tijd om naar de Explorers te gaan.

Ook op deze dag nemen we achscheid van een aantal mensen, onze groepbegeleider, die veel voor de groep heeft betend, Janneke van doorn zwaait af, net als Iris van de Hoef-Gerdes een scouts leiding die zich nu volledig gaat focussen op haar eigen praktijk. We willen beide dames ook via deze weg nogmaals bedanken voor hun inzet!

Al met al een geslaagde dag, we wensen iedereen veel plezier bij de volgende speltak!!

 

3 september 2022 - Bbq

Vandaag start voor leiding en bestuur het nieuwe scouting seizoen. Dit doen ze door eerst samen een groepsraad te hebben. Tijdens de groepraad worden er nieuwe bestuursleden voorgesteld en met een stemming unaniem gekozen. We mogen binnen onze groep Jerke Zijlstra welkom heten als nieuwe voorzitter. Daarnaast mogen we Ronald van Dijk en Krista Schippers welkom het als algemeen lid. In de avond werd er met elkaar gezellig gebarbequed, tijdens de bbq is er afscheid genomen van onze vanaf het begin aanwezige voorzitter. Wij willen via deze weg Angela Mellema nogmaals bedanken voor haar inzet!